joi, 23 aprilie 2015

SEMINAR ”FOTBAL CURAT” / ”TRUCAREA MECIURILOR REPREZINTĂ O FAPTĂ PENALĂ, FOTBALUL ȘI JUCĂTORII SUNT VICTIME”




Casa Fotbalului a găzduit astăzi seminarul ”Fotbal curat”, organizat de Federația Română de Fotbal prin departamentul de integritate, care i-a pus față în față pe reprezentanții instituțiilor de aplicare a legii din România cu doi experți din Europa pe probleme de trucare a rezultatelor competițiilor sportive în scopul unor venituri ilegale
Andreas Holzer, șeful Biroului de Crimă Organizată din Austria, le-a prezentat tuturor detalii din ancheta pe care a condus-o în țara sa, denumită ”Operațiunea RINAS”, cea mai mare investigație în zona meciurilor aranjate pentru pariuri din Austria, în urma căreia zece persoane au fost condamnate la un total de 35 de ani de închisoare cu executare. 
 
Al doilea invitat, Karl Dhont, membru în Comisia de Etică și Disciplină a UEFA și expert în problematica meciurilor trucate pentru obținerea de profituri ilicite din pariuri, a realizat o prezentare a fenomenului, oferind câteva detalii care au avut rolul de a-i introduce pe reprezentanții instituțiilor din România în lumea ”crimei organizate”, așa cum o descrie. Oferă ca argument faptul că ”majoritatea celor aflați în spatele meciurilor trucate sunt implicați și în alte activități ilegale, iar trucarea jocurilor reprezintă și o metodă de spălare a banilor”.
 
Câteva din cifrele pe care le-a rostit Karl Dhont, pentru a demonstra ce amploare a luat fenomenul pariurilor sportive, cu mențiunea că ”nu toți banii plasați provin de la meciuri trucate”:
- 4 miliarde de euro se pariază la nivel global pe un meci de la Campionatul Mondial sau la finala Ligii Campionilor
- 1 miliard de euro se pariază pe un duel între două echipe tari din fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor
- 500 de milioane de euro se pariază pe un meci din grupele Ligii Campionilor
- 300 de milioane de euro se pariază pe un derby din campionatul Belgiei
- 50-60 de milioane de euro se pariază pe un derby din Liga 1
- 90 la sută dintre pariuri se fac în timp real, pe parcursul jocurilor de fotbal
 
Karl Dhont și Andreas Holzer, la conferința de presă
 
Karl Dhont a precizat că ”persoanele care manipulează rezultatele meciurilor de fotbal se orientează mai ales către echipe din partea a doua a clasamentului, către jucători cu probleme financiare sau plătiți prea puțin sau către țări în care Codul Penal e vulnerabil”, tocmai de aceea ”cheia o reprezintă procurorii și Codul Penal”
 
Oficialul forului european a completat: ”Federațiile și UEFA nu au la dispoziție aceleași mijoace pe care le au procurorii de a investiga un meci trucat. Trucarea meciurilor reprezintă o faptă penală, fotbalul și jucătorii sunt victime”
 
Karl Dhont a transmis și un mesaj către Federația Română de Fotbal: ”Acum șapte ani, când început să lucrez la UEFA, nu eram convins de rostul unor acțiuni de informare și prevenție care, recent, au fost demarate și aici, în România. Dar timpul m-a convins că sunt importante. Și e vital să ajungi la persoanele care reprezintă un risc, la echipele slabe, cu probleme financiare, la jucătorii tineri care pot fi ușor manipulați sau la cei aflați aproape de vârsta retragerii care pot să mai câștige niște bani”.
 
Recent, FRF a lansat o platformă online, www.fotbalcurat.frf.ro, prin care fotbaliștii, antrenorii și arbitri din România pot denunța eventualele acte de corupție, iar departamentul de integritate va porni o acțiune de informare în rândul juniorilor din țară.
 
”De când lucrez la UEFA, cred că am vizitat toate orașele importante ale Europei pentru schimbul de experiențe. Bucureștiul rămăsese ultima capitală nebifată pe listă” (Karl Dhont)
 
Proiectul îndeplinește obiectivul specific 1.3 din Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2015-2020, ”Îmbunătățirea activităților-suport pentru susținerea fotbalului de performanță”, având în planul de acțiuni ”Asigurarea integrității jocului de fotbal”. 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu